Khamis, 1 Jun 2017

Rasa Dapurku (227) - Kuih Koci Labu



BismillahirRahmanirRahim

Alhamdulillah kita sudah berada pada hari ke 7 di bulan Ramadan, Hari Jumaat, hari terbaik dalam seminggu, yang diberikan Allah SWT. Seperti mana Bulan Ramadan adalah bulan terbaik di antara 12 bulan. Bulan dan hari yang Allah kurniakan keberkatan di dalamnya dan penuh dengan ganjaran pahala kebaikan. Bagi menzahirkan rasa syukur, teruskanlah dengan pelbagai amalan baik agar kita mencapai takwa.


Kuih Koci Labu


Sebenarnya aku tidak merancang pun untuk membuat kuih koci labu. Memandangkan masih ada buah labu kuning di dalam peti sejuk, aku tidak mahu berlaku pembaziran. Lalu teringat beberapa kali aku melihat kuih koci labu ini di majlis-majlis kenduri atau jamuan di kolej. Ianya semakin diminati ramai, teringin juga untuk aku membuatnya. Lagi pula inti kelapa sudah tersedia di dalam peti sejuk. Paling malas untuk menyediakan sapuan santan, tapi aku mahu juga mencubanya kerana belum pernah membuatnya. Tidak  susah seperti yang disangka. Rasa kuih koci labu ini.memang sedap dan lembut gitu.

Resepi Kuih Koci Labu
Bahan2:
Untuk kulit
1/4 biji buah labu yang bersaiz sederhana
( 1 cawan labu yang telah direbus dan dilenyek)
1 1/4 cawan tepung pulut  (boleh tambah jika perlu)
Sedikit garam

Cara Membuatnya:
1.Campurkan labu yang telah dilenyek bersama tepung dan 
   garam. Gaulkan sehingga sebati. Ketepikan.
2.Adunan agak lembut dan melekat. Sapukan tangan dengan
   minyak masak supaya mudah memasukkan inti dan 
   membungkusnya nanti.

Untuk Sapuan
1 cawan santan pekat
1 - 1 1/2 sudu teh tepung beras
Sedikit garam

Cara Membuatnya
1.Campurkan santan, tepung dan garam ke dalam sebuah periuk.
2.Masak dengan api perlahan sambil dikacau sehingga menjadi
   pekat.

Inti Kelapa
1 cawan kelapa parut
1 ketul  gula Melaka
2 helai daun pandan
Sedikit air.
1 sudu kecil tepung gandum

1.Masak gula Melaka bersama air dan daun pandan sehingga larut.Tapis.
2.Masukkan air gula ke dalam sebuah kuali. Masukkan kelapa parut dan
   daun pandan. Kacau sehingga rata dan masukkan tepung gandum.
3.Kacau sehingga sebati namun jangan terlalu kering. Sejukkan

3 bahan utama sudah sedia

Untuk membalutnya, kita perlukan daun pisang yang dilayur dan 
dipotong empat segi.
Letakkan sapuan santan di atas daun pisang.
Masukkan inti kedalam adunan labu dan bentukkan bulat.
Letak sedikit lagi sapuan di atas badan kuih.
Balutkan dengan kemas, buat sehingga habis.
Kukus sehingga masak ( dalam 10 minit)




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...