Selasa, 28 April 2015

Dapurku D'Riyadh (1) - Cucur Jagung



Masak dan masak merupakan pekerjaan utama aku di Riyadh. Tidak ada kedai untuk membeli makanan Malaysia di sini. Dek terlalu kerap memasak, aku memerlukan pelbagai resepi supaya tidak jemu untuk dinikmati. Namun kebanyakan resepi tidak begitu diingati kerana kadang kala sudah lama tidak memasaknya. Kehadiran blog yang memaparkan pelbagai jenis masakan menjadi rujukan aku. Tetapi ada juga yang tidak menjadi atau tidak sesuai dengan selera keluarga. Kekadang puas buku catitan dibuka untuk mencari resepi namun mengambil masa yang lama untuk dijumpai. Tulisan sendiri pun kekadang tidak boleh dibaca, ditambah pula gangguan tompok-tompok hiasan bahan masakan yang terlekat bersama. Lantas aku terfikir untuk menulis resepi-resepi yang biasa aku sediakan untuk memudahkan kerjaku di dalam blogku. Lebih mengujakan jika ada yang sudi menggunakan resepiku, pasti pahala dapat diraih. Juga sebagai panduan Saffura apabila dewasa nanti begitu juga dengan anak-anak saudara atau rakan –rakan yang terkadang ada bertanya.

Cucur jagung begitu istimewa untukku kerana ianya hasil ciptaanku sendiri. Kawasan Hulu Langat merupakan tempat untuk aku mendapatkan jagung yang segar dan aku akan membeli sehingga sepuluh butir. Aku akan memastikan sebahagian dariya diguna untuk membuat cucur jagung. Di Riyadh, jagung mudah dibeli di kebanyakan kedai. Rahsia untuk mendapatkan cucur jagung yang sedap terletak kepada kuantiti air yang digunakan.  Dari pengalamanku  , pastikan air yang dicampur tidak terlalu berlebihan kerana jika tepung ditambah selepas air biasanya adunan akan menghasilkan cucur yang agak keras dan liat.

BismillahirrahmaaNirrahim

Bahan:
1 cawan jagung segar (dihiris dari batang jagung)
1 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar (dibelah dua dan dihiris nipis)
1 biji cili merah (dihiris nipis)
Daun bawang dan daun ketumbar/sup ( dihiris halus)
Udang segar(dibuang kulit) atau ikan bilis(yang kecil -dibelah dua)
Secubit serbuk kunyit (pilihan)
Air secukupnya
Garam secukupnya

Cara:
1.Masukkan tepung ke dalam bekas yang sesuaai. Tambahkan air sedikit demi sedikit 
   sambil dikacau  dengan sudu. 
2.Masukkan garam dan kunyit secukup rasa.
3.Bancuhan hendaklah tidak terlalu pekat atau terlalu cair.
4.Masukkan jagung,bawang besar, cili merah, daun bawang,daun ketumbar 
  dan udang/ikan bilis.
5.Kacau sehingga rata kesemuanya.
6.Panaskan minyak dan masukkan adunan tadi ke dalam minyak menggunakan sudu.
7.Goreng sambil dikacau sehingga keperangan
8.Jangan terlalu garing kerana hasilnya akan menjadi agak keras. 
   Angkat dan toskan di atas kertas serap minyak.
9.Boleh dimakan bersama  sos,kicap atau dimakan begitu sahaja.



Walaupun rupa tidak menawan tapi rasanya sedap











Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...