Selasa, 28 Ogos 2018

Rasa Dapurku (283) - Tart Coklat


BismillahirRahmanirRahim





Kulit tart sudah aku sediakan selepas pulang dari bercuti sempena Hari Raya Aidil Fitri. Namun masa begitu terhad untuk aku mencuba resepi ini. Akhirnya dapat juga aku sediakan sempena Hari Raya Aidil Adha. Kulit tart yang disediakan melebihi sebulan lamanya itu masih rangup dan sedap di dalam bekas kedap udara.

Untuk menyediakan kulit tart aku menggunakan saiz acuan yang lebih kecil. Kaedahnya sama seperti aku menyediakan Blueberry cheese tart yang turut dimuatkan di dalam blog ini.

Resepi Tart Coklat

Shell/Kulit Tart
Bahan2
170 gram mentega
50 gram gula icing
1 biji telur gred C
290 gram tepung gandum (anggaran)
1 sudu kecil esen vanila
Acuan tart yang paling kecil

Isi tart
Beryl's compound  chocolate
Badam yang dibakar/ hiasan


Cara Membuatnya:
1.Pukul mentega dan gula menggunakan senduk kayu sehingga agak sebati.
2.Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi.
3.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut.
  (Jangan terlebih tepung)
4.Masukkan doh ke dalam plastik dan simpan di dalam peti sejuk semalaman
   untuk mendapat doh yang baik.
5.Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart.
6.Cucuk dengan garpu sebelum dibakar.
7.Bakar pada suhu 170 C selama 15 - 20 minit atau sehingga masak (perang).Simpan
   di dalam bekas kedap udara selepas betul-betul sejuk.
8.Cairkan coklat dan isikan di dalam kulit tart dan hiaskan.Biarkan sehingga coklat
   menjadi keras. Boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk dan keluarkan sebaik sahaja
   coklat keras.



Proses mengisi coklat di dalam kulit tart.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Iftar Ramadan Di Klana Beach Resort Port Dickson

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah berpeluang menikmati pelbagai hidangan sewaktu berbuka puasa di Klana Beach Resort Port Dickson berta...