Selasa, 28 Ogos 2018

Rasa Dapurku (282) - Ayam Masak Kantan


BismillahirRahmanirRahim

Hidangan Hari Raya Aidil Adha

Resepi ini adalah pemberian sahabat mengaji Al Quran, Kak Sal. Ianya dihidangkan ketika kami beraya di rumahnya sempena Hari Raya Aidil Fitri yang lepas. Ianya sedap dimakan dengan ketupat dan mudah disediakan.Kelainan resepi ini ialah ianya menggunakan bunga kantan dan asam keping sebagai rempah ratusnya. Rasa masam dan harum bunga kantan memang menyelerakan.
Hasil tangan Otai...Kak Sal.
Aku mengambil keputusan untuk menyediakan Ayam Masak Kantan bersempena sambutan Hari Raya Aidil Adha di kampungku. Ianya tidak menggunakan santan atau kerisik jadi dapatlah dikurangkan penggunaan santan. Cukuplah kari daging dan ketupat daun palas yang disediakan dengan bersantan-santan.

Resepi Ayam Masak Kantan.
Bahan2
1 ekor ayam
10 biji bawang merah*
20 tangkai cili kering*
3 ulas bawang putih*
2 kuntum Bunga Kantan*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 inci halia*
1 inci belacan * (tak letak)
3 keping asam keping*
bahan-bahan * dikisar halus
1/2 mangkuk minyak untuk menumis
1 sudu cili sos
1 sudu kicap manis
1 mangkuk asam jawa 

Cara Membuatnya:
1.Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan yang dikisar.Kacau
   sehingga naik minyak/bau.
2.Masukkan ayam dan biarkan sehingga mesra. Masukkan air asam jawa, cili sos,
   garam dan kicap. 
3.Masak sehingga kering menggunakan api perlahan.





Aku suka berkuah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...