Ahad, 27 Ogos 2017

Rasa Dapurku (244) - Laksa Lemak Nyonya Melaka



BismillahirRahmanirRahim



Jangan tak tahu, Melaka pun ada resepi laksa tau. Yang seronoknya orang Melaka pun tak tahu ada resepi ni. Mungkin masakannya berciri orang  Nyonya Melaka jadi orang Melayu Melaka tidak terbiasa dengan laksa ini. Aku pernah merasa laksa ini di sekolah lama. Pn Hjh Norjah Janudin kerap juga menjamu kami dengan masakan yang sedap ini. Rasa lemak diadun dengan daun kesum dan bunga kantan menjadikan hidangan ini tidak jemu dimakan. Boleh mengalahkan Mee Kari...hihi.
Namun biasanya kami makan dengan bihun tetapi setelah dimakan dengan laksa...lagi terangkat rasanya.

Teringin pula untuk membuat sendiri laksa lemak ini kerana sudah lama aku tidak menikmatinya. Aku mengambil resepi dari Blog Masam Manis tetapi banyak diubahsuai kerana ada beberapa bahan yang tidak biasa aku gunakan di dalam masakan seperti belacan dan kiub ikan bilis. Laksa ini tidak memerlukan isi ikan jadi memang mudah untuk disediakan. Laksa ini juga boleh dimakan bersama sambal tumis bagi menambahkan lagi keenakannya. Pun begitu, makan tanpa sambal tumis pun dah ok. 

Resepi Laksa Lemak Nyonya Melaka
Bahan2:
Kuah Laksa
1 biji bawang besar*
2 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*
3 biji buah keras*
1 sudu besar udang kering*
2 batang serai*
15 tangkai cili kering*
bahan* dikisar halus

1 ikat daun kesum
1 kuntum bunga kantan
3 keping asam keping
1/2 - 1 cawan santan
Bebola ikan secukupnya (atau fish cake yang dihiris)
Tauhu goreng yang dipotong (pilihan)
Udang secukupnya
Sedikit gula perang
Garam
Sedikit minyak masak

Cara Membuat Kuah:
1.Panaskan minyak di dalam sebuah periuk.Tumiskan bahan kisar
   sehingga harum dan terbit minyak.
2.Masukkan air dan daun kesum, biarkan mendidih.
3.Masukkan asam keping, bunga kantan dan santan. Perisakan 
   dengan garam dan gula perang.
4.Masukkan bebola ikan dan udang. Kacau sehingga agak pekat.

Bahan untuk hidang
Laksa yang direbus hingga lembut (boleh guna bihun)
Timun yang dihiris halus
Tauge (tak letak)
Bawang besar dihiris halus
Daun kesum dihiris halus
Bunga kantan dihiris halus
Telus rebus jika suka (tak letak)
Sambal tumis (tak letak)
Hidang bersama kuah laksa.



Ini kuahnya.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Iftar Ramadan Di Klana Beach Resort Port Dickson

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah berpeluang menikmati pelbagai hidangan sewaktu berbuka puasa di Klana Beach Resort Port Dickson berta...