Jumaat, 2 Disember 2016

Rasa Dapurku (207) : Kuih Permata Zamrud



BismillahirRahmanirRahim

Kuih Permata Zamrud secantik namanya.
Dua kali resepi yang dikongsi oleh pemiliknya Sabrina Sarsan muncul di FB aku. Kebetulan semua bahan-bahan yang diperlukan ada di dapurku. Walaupun malam kian berlalu, aku gagahi juga untuk membuatnya. Kuih ini memang sedap, rasa lemak manis macam Kuih Koci cuma warnanya sahaja berbeza. Memang tidak rugi mencubanya tambahan pula rupanya yang agak comel gitu. Bahagian berwarna hijau diperbuat dari tepung pulut dengan inti kelapa. Bahagian luarnya adalah campuran santan pekat, tepung beras serta sedikit tepung gandum dan tepung jagung. aku menggunakan acuan apam yang besar sedikit dari biasa supaya hasilnya lebih besar. Resepi ini menghasilkan lebih kurang 20 biji.


Resepi Kuih Permata Zamrud
Bahan2:
Bahagian A (warna hijau)
Inti Kelapa
1 cawan kelapa parut
1 ketul  gula Melaka
2 helai daun pandan
Sedikit air.
1 sudu kecil tepung gandum

1.Masak gula Melaka bersama air dan daun pandan sehingga larut.Tapis.
2.Masukkan air gula ke dalam sebuah kuali. Masukkan kelapa parut dan
   daun pandan. Kacau sehingga rata dan masukkan tepung gandum.
3.Kacau sehingga sebati namun jangan terlalu kering. Sejukkan

Kulit inti
1 1/2 cawan tepung pulut
Air daun pandan secukupnya (kisar daun pandan bersama sedikit air dan
tapis)
Sedikit Pewarna hijau

1.Masukkan tepung ke dalam mangkuk yang sederhana besar.
2.Tuang air daun pandan dan pewarna hijau ke dalam tepung sambil digaul
   sehingga terbentuk doh. Uli sekejap dan pastikan mudah untuk dibentuk.
3.Ambil sedikit doh dan masukkan inti kelapa ke dalamnya dan bulatkan.
   Letakkan di dalam acuan lompang yang telah disapu minyak.

Mata dah mengantuk tak dapat uli dengan cantik....huhuhu

Bahagian B (warna putih)
2 cawan santan pekat ( dari 1/2 biji kelapa)
1/2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
Sedikit garam
1 helai daun pandan

1.Bancuh semua bahan kemudian tapiskan.
2.Masukkan ke dalam sebuah kuali bersama daun pandan.
3.Panaskan dengan api yang perlahan sehingga sedikit pekat.
   Dalam 5 minit tetapi adunan boleh mengalir dengan mudah.



4.Masukkan adunan ke dalam sebuah bekas yang sesuai. Tuangkan adunan putih
   ke dalam acuan kuih lompang yang ada bahagian berwarna hijau.
5.Kukus selama kira-kira 10 minit atau sehingga masak.

Sedapnya....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Iftar Ramadan Di Klana Beach Resort Port Dickson

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah berpeluang menikmati pelbagai hidangan sewaktu berbuka puasa di Klana Beach Resort Port Dickson berta...