Jumaat, 20 April 2018

Rasa Dapurku (272) - Sayur Bayam Dan Cendawan Tiram


BismillahirRahmanirRahim



Bulan Rejab 1439H sudah kita tinggalkan namun kesan peristiwa penting pada 27 Rejab tetap diingati. Hasil daripada Israq Mikraj mewajibkan umat Islam untuk melaksanakan ibadah Solat .Ianya disampaikan Allah SWT secara khusus ketika Rasulullah SAW dipanggil mengadapNya. Ibadah yang amat besar kerana ianya mempengaruhi kehidupan insan. Solat menjadi tiket untuk masuk ke syurga.

Kali ini aku mahu berkongsi satu resepi sayur yang sedap. Suatu masa dahulu ikan bilis dan udang sentiasa menjadi perencah sayur yang aku sediakan, Namun tidak lagi sekarang ini kerana kedua-duanya boleh meningkatkan kandungan kolesterol. Ada sahabat yang memberi petua supaya aku menggunakan bawang putih kisar untuk menambahkan kelazatan masakan sayur. Memang berbeza dan sedap hasilnya.


Resepi Sayur Bayam Dan Cendawan Tiram
Bahan2
1 ikat sayur bayam- bersihkan dan disiang
1/3 barang karot- buang kulit dan potong memanjang
3-4 jagung muda- dibelah 2
1 biji cili merah - dihiris
5-6 keping cendawan tiram
3-4 ulas bawang putih - kisar
1/2 biji bawang besar - dibelah 4
Garam 
1 cawan air

Cara membuatnya:
1.Panaskan minyak di dalam sebuah kuali. Masukkan bawang putih dan goreng sehingga
   wangi dan berubah warna. Hati-hati jangan sampai hangit.
2.Masukkan bawang besar, cili, karot dan garam. Kacau sehingga karot agak lembut  dan 
   masukkan air.Biar mendidih.
3.Masukkan sayur bayam dan kacau. Apabila sudah hampir masak, masukkan cendawan
   dan kacau sehingga semuanya masak/lembut. Tutup api.







Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Iftar Ramadan Di Klana Beach Resort Port Dickson

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah berpeluang menikmati pelbagai hidangan sewaktu berbuka puasa di Klana Beach Resort Port Dickson berta...