Sabtu, 20 Mei 2017

Rasa Dapurku (223) - Masak Lemak Pegaga


BismillahirRahmanirRahim





Hujung minggu adalah masa yang amat sesuai untuk menikmati masakan ala kampung yang bercirikan sayur ulam ulaman. Sambil membersihkan  kebun di belakang rumah, dapat juga aku mengutip sebesen daun pegaga. Kerana kuantitinya yang agak banyak dan ada pula ubi keledek, idea untuk menyediakan masak lemak pegaga terbayang di fikiran. Habislah sepinggan dua nasi putih yang dimakan bersama ikan goreng dan sambal. Begitulah penangan masak lemak pegaga.

Pegaga Cina yang ditanam - pahitnya.

Resepi Masak Lemak Pegaga
Bahan2:
Daun Pegaga - dibersihkan dan dibuang akarnya.
2 biji keledek kuning dibuang kulit dan direbus hingga empuk
1 cawan santan pekat
1 batang serai diketuk
1 helai daun kunyit dicarik
Sedikit ikan kering dipotong kecil/ikan bilis
1/2 biji bawang besar*
2-3 ulas bawang putih*
5-7 biji cili padi*
2 inci kunyit hidup*
semua bahan * dikisar halus
Minyak masak
Garam


Cara Membuatnya:
1.Panaskan sedikit minyak masak di dalam sebuah periuk.Masukkan
   bahan kisar dan serai. Kacau sehingga naik bau.
2.Masukkan ikan kering, kacau sekejap dan masukkan keledek yang
   direbus bersama air rebusan keledek, daun pegaga dan daun kunyit.
   Kacau sehingga daun pegaga lembut atau masak.
3.Perisakan dengan garam dan masukkan santan pekat. Kacau sehingga
   mendidih dan tutup api.

1 ulasan:

Ramadan Mubarak 1445H/2024M

BismillahirRahmanirRahim   Assalamualaikum. Saya dan keluarga ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat menyambut Ramadan dan ber...